skip to main content
 • Zelf-gerapporteerde diagnose "menstruele migraine" is niet accuraat, hoofdpijndagboek is nodig

  Onze groep heeft middels een nieuw onderzoek aangetoond dat een zelf-gerapporteerde diagnose “menstruele migraine” niet accuraat is. Voor het stellen van deze diagnose – waarbij er bij minstens 2 van de 3 menstruatiecycli een migraineaanval rondom de 1e dag van de menstruatiebloeding moet zijn opgetreden – lijkt het behouden van een hoofdpijndagboek noodzakelijk. We vroegen 607 vrouwen of zij zelf dachten dat zij menstruele migraine hadden, waarna we hen een hoofdpijndagboek lieten bijhouden gedurende 3 maanden om dit te controleren. Van de (maarliefst) 80% vrouwen die zelf rapporteerden aan menstruele migraine te hebben, had maar 68% daadwerkelijk deze diagnose op basis van hoofdpijndagboeken. Verassend genoeg gold ditzelfde voor de 20% vrouwen die zeiden géén menstruele migraine te hebben. Oók in deze groep bleek 58% wél menstruele migraine te hebben. Concluderend heeft 2/3 van alle vrouwen menstruele migraine, maar het bijhouden van een hoofdpijndagboek is zeker nodig om deze diagnose betrouwbaar te kunnen stellen. Lees het artikel hier.

 • Nascholingsartikel: medicamenteuze behandeling van (menstruele) migraine bij vrouwen

  Migraine is een hersenziekte die drie keer vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
  Ook worden er veranderingen gezien gedurende de levensloop van een vrouw. Hormoonfluctuaties spelen hierbij een rol, maar de exacte pathofysiologie is nog onbekend. De daling van het oestrogeen vlak voor de menstruatie verlaagt mogelijk de drempel voor het krijgen van een migraineaanval. Migraineaanvallen worden dan ook vaker gezien in de periode van twee dagen voor de eerste dag van de
  menstruatiebloeding tot drie dagen hierna. Deze zogenoemde perimenstruele aanvallen zijn
  ernstiger en langer van duur. Hierdoor keert de hoofdpijn vaker terug na inname van een
  triptaan (recurrence), omdat de halfwaardetijd van het triptaan te kort is voor de duur van de
  migraineaanval. Er is dan ook grote behoefte aan een vrouwspecifieke (hormonale) behandeling
  voor migraine. Lees het volledige nascholingsartikel hier.

 • Migraine topic in tijdschrift Medisch Contact

  Vooral vrouwen hebben last van migraine, toch is er nauwelijks iets bekend over de oorzaken en seksespecifieke behandeling van migraine bij vrouwen. Artsen en onderzoekers van het Leids Universitair
  Medisch Centrum en Erasmus MC brengen daar nu verandering in. Ze kijken naar de invloed van geslachtshormonen bij vrouwen en zoeken de optimale therapie. Lees het artikel hier.

 • Margriet: migraine bij vrouwen is véél meer dan alleen hoofdpijn

  Een op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met migraine, een hersenaandoening die maar liefst drie keer vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. En juist daar gaat het mis: omdat de gezondheidszorg vooral gebaseerd op het mannelijk lichaam, wordt behandeling onvoldoende aangepast op vrouwen. Wij zijn van mening dat dit onderwerp meer aandacht in de zorg verdient, zeker in combinatie met meer specifieke aandacht voor de vrouw bij neurologische aandoeningen en in het bijzonder migraine. Lees het artikel hier.

 • Migraine special erfelijkheid en hormonen

  Iedereen kan een migraineaanval krijgen, maar dat risico is niet bij iedereen even groot. Er is een erfelijke component die hierbij een rol speelt. Ook van hormonen is bekend dat zij gelinkt kunnen worden aan het risico op migraineaanvallen. In een interview delen prof. Gisela Terwindt en arts-onderzoekers Irene de Boer en Iris Verhagen van het LUMC hun inzichten en onderzoeksactiviteiten op dit gebied.

 • Migrainesymposium (publieksdag) in het ErasmusMC op 12 maart 2022 (10:00-15:00)

  Op 12 maart as. organiseren professor dr. Antoinette Maassen van den Brink en haar onderzoeksgroep een patiëntensymposium over (onderzoek naar) migraine. Deze publieksdag wordt gehouden in het Erasmus MC te Rotterdam en bestaat uit diverse lezingen. Het symposium is primair bedoeld voor migrainepatiënten, maar ook als u geïnteresseerd bent in deze aandoening bent u van harte welkom. Het symposium is volledig kosteloos en een lunch is inbegrepen. Het programma is via deze link beschikbaar.
  Aanmelden kan tot uiterlijk 7 maart 2022 online via de volgende link: https://forms.gle/FYT7a1EQJKu5jhUo9

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 8
 6. Volgende

Publicaties

Verhagen IE, Spaink HA, van der Arend BW, van Casteren DS, MaassenVanDenBrink A, Terwindt GM. Validation of diagnostic ICHD-3 criteria for menstrual migraine. Cephalalgia. 2022 Oct; 42(11-12): 1184-1193. PubMed.

Verhagen, I.E., Brandt, R.B., Kruitbosch, C.M.A., MaassenVanDenBrink A, Fronczek R, Terwindt GM. Clinical symptoms of androgen deficiency in men with migraine or cluster headache: a cross-sectional cohort study. Journal of Headache and Pain 22, 125 (2021). PubMed.

van Casteren DS, Verhagen IE, BWH van der Arend, EW van Zwet, MaassenVanDenBrink A, Terwindt GM. Comparing perimenstrual and nonperimenstrual migraine attacks using an E-diary. Neurology. 2021 Sep. PubMed.

van Casteren DS, Verhagen IE, Onderwater GL, MaassenVanDenBrink A, Terwindt GM. Sex differences in prevalence of migraine trigger factors: A cross-sectional study. Cephalalgia. 2021 May; 41(6):643-648. PubMed.

van Casteren DS, Kurth T, Danser AHJ, Terwindt GM, MaassenVanDenBrink A. Sex Differences in Response to Triptans: A Systematic Review and Meta-analysis. Neurology. 2021 Jan 26; 96(4):162-170. PubMed.

van Casteren DS, Verhagen IE, de Boer I, de Vries Lentsch S, Fronczek R, van Zwet EW, MaassenVanDenBrink A, Terwindt GM. E-diary use in clinical headache practice: A prospective observational study. Cephalalgia. 2021 Oct; 41(11-12): 1161-1171. PubMed.

van Casteren DS, van Willigenburg FAC, MaassenVanDenBrink A, Terwindt GM. Jealousy in women with migraine: a cross-sectional case-control study. The Journal of Headache and Pain. May 2020. PubMed.

van Casteren DS, MaassenVanDenBrink A, Terwindt GM. Migraine and other headache disorders in pregnancy. Handbook of Clinical Neurology. 2020. PubMed.