skip to main content
 • Migraine special erfelijkheid en hormonen

  Iedereen kan een migraineaanval krijgen, maar dat risico is niet bij iedereen even groot. Er is een erfelijke component die hierbij een rol speelt. Ook van hormonen is bekend dat zij gelinkt kunnen worden aan het risico op migraineaanvallen. In een interview delen prof. Gisela Terwindt en arts-onderzoekers Irene de Boer en Iris Verhagen van het LUMC hun inzichten en onderzoeksactiviteiten op dit gebied.

 • Migrainesymposium (publieksdag) in het ErasmusMC op 12 maart 2022 (10:00-15:00)

  Op 12 maart as. organiseren professor dr. Antoinette Maassen van den Brink en haar onderzoeksgroep een patiëntensymposium over (onderzoek naar) migraine. Deze publieksdag wordt gehouden in het Erasmus MC te Rotterdam en bestaat uit diverse lezingen. Het symposium is primair bedoeld voor migrainepatiënten, maar ook als u geïnteresseerd bent in deze aandoening bent u van harte welkom. Het symposium is volledig kosteloos en een lunch is inbegrepen. Het programma is via deze link beschikbaar.
  Aanmelden kan tot uiterlijk 7 maart 2022 online via de volgende link: https://forms.gle/FYT7a1EQJKu5jhUo9

 • Meer diversiteit nodig bij geneesmiddelenstudies migraine

  Er moet meer diversiteit komen in het klinisch onderzoek naar antimigrainemiddelen. De nieuwe generatie medicijnen tegen migraine is voor het leeuwendeel getest in een homogene populatie, voornamelijk bestaande uit Amerikaanse witte vrouwen met een gemiddelde BMI van 30-plus. Dat maakt het effect van de medicatie op mensen van andere sekse, postuur, etniciteit en leeftijd in feite onvoorspelbaar. Daarvoor waarschuwen migrainewetenschappers prof. dr. Antoinette Maassen van den Brink en drs. Linda Al-Hassany van de afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus MC in een opinieartikel in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Neurology. Lees het artikel hier.

 • Podcast Gezond Gesprek met Gisela Terwindt: Alles over migraine

  Migraine is niet zomaar hoofdpijn. Het is een hersenaandoening, die behoorlijk wat leed kan veroorzaken bij zowel jong als oud. Het kan gepaard gaan met aura, en soms zelfs met spraakstoornissen of prikkelingen in de ledematen. Wat valt er aan migraine te doen? En heeft het zin om anders te leven bij migraine, een dieet te volgen of (voor vrouwen) de anticonceptiepil te slikken? Het komt allemaal aan bod in deze aflevering van Gezond Gesprek.

 • Openbare les via YouTube: verschillen en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen met hart- en vaatziekten

  24 november 19.00 uur (ook achteraf terug te kijken) – https://youtu.be/d3fxD9zsdIU
  Tijdens een online publiekslezing die georganiseerd wordt vanuit het Thoraxcentrum – Erasmus MC zal het belang van een seksespecifieke benadering van hart- en vaatziekten worden besproken. Prof. Eric Boersma zal achtergrondinformatie geven over het vóórkomen van hart- en vaatziekten onder mannen en vrouwen. Dr. Jeanine Roeters van Lennep zal spreken over de relatie tussen zwangerschapscomplicaties en het ontstaan van hart- en vaatziekten onder vrouwen van middelbare leeftijd. Prof. Antoinette Maassen van den Brink bespreekt de relatie tussen migraine (een aandoening waardoor vooral vrouwen worden getroffen) en hart- en vaatziekten.

 • Helpt het zetten van een tragus piercing tegen migraine? Prof. Dr. Terwindt legt uit

  Een traguspiercing wordt geplaatst in het middelste stukje kraakbeen van je oor, net voor je gehoorgang. Volgens verschillende internetfora zou deze traguspiercing helpen tegen migraine, maar is dat echt zo? LINDA.nl vraagt het aan Gisela Terwindt, hoogleraar Neurologie en hoofd van het Leidse Hoofdpijn Centrum. Lees het artikel hier.

 1. Vorige
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 8
 8. Volgende

Publicaties

Verhagen IE, Spaink HA, van der Arend BW, van Casteren DS, MaassenVanDenBrink A, Terwindt GM. Validation of diagnostic ICHD-3 criteria for menstrual migraine. Cephalalgia. 2022 Oct; 42(11-12): 1184-1193. PubMed.

Verhagen, I.E., Brandt, R.B., Kruitbosch, C.M.A., MaassenVanDenBrink A, Fronczek R, Terwindt GM. Clinical symptoms of androgen deficiency in men with migraine or cluster headache: a cross-sectional cohort study. Journal of Headache and Pain 22, 125 (2021). PubMed.

van Casteren DS, Verhagen IE, BWH van der Arend, EW van Zwet, MaassenVanDenBrink A, Terwindt GM. Comparing perimenstrual and nonperimenstrual migraine attacks using an E-diary. Neurology. 2021 Sep. PubMed.

van Casteren DS, Verhagen IE, Onderwater GL, MaassenVanDenBrink A, Terwindt GM. Sex differences in prevalence of migraine trigger factors: A cross-sectional study. Cephalalgia. 2021 May; 41(6):643-648. PubMed.

van Casteren DS, Kurth T, Danser AHJ, Terwindt GM, MaassenVanDenBrink A. Sex Differences in Response to Triptans: A Systematic Review and Meta-analysis. Neurology. 2021 Jan 26; 96(4):162-170. PubMed.

van Casteren DS, Verhagen IE, de Boer I, de Vries Lentsch S, Fronczek R, van Zwet EW, MaassenVanDenBrink A, Terwindt GM. E-diary use in clinical headache practice: A prospective observational study. Cephalalgia. 2021 Oct; 41(11-12): 1161-1171. PubMed.

van Casteren DS, van Willigenburg FAC, MaassenVanDenBrink A, Terwindt GM. Jealousy in women with migraine: a cross-sectional case-control study. The Journal of Headache and Pain. May 2020. PubMed.

van Casteren DS, MaassenVanDenBrink A, Terwindt GM. Migraine and other headache disorders in pregnancy. Handbook of Clinical Neurology. 2020. PubMed.